Hidup itu indah

Hidup itu indah
Ya Allah,Tunjukkanlah kami jalan yang lurus

Friday 28 February 2014

Ayam Panggang ala Satay

Ayam panggang ala satay
Yummy...yummy..nie la ayat anak-anak saya bila dapat makanan yang sedap.
tak yah nak cite kisah lain la ye...terus nk cite resepi je..
Resepi Ayam Panggang Ala Satay
6 ketul ayam
2 batang serai (serai ni kecik n dah nk kecut...sbb tu letak 2)....1 btg pun cukup kot..
1 ulas bawang putih (taknak bubuh pun takpe)
1 labu bawang besar (saiz sederhana...kalau yg besar tu cukup separuh jer)
Garam secukup rasa
Gula merah sesedap rasa (sesape ATKINERS : guna STEVIA ye)
**nak guna gula biasa pun boleh...tapi kena tambah kunyit la....sbb nati warnanya pucat dan tak menarik..
Baby kailan
Lobak merah/carrot
Bunga kobis
*** rebus carrot dgn bunga kobis dulu...jgn rebus sampai empuk..biar gigit tu masih ada rasa rangup tu.....angkat dan toskan...pastu baru masukkan baby kailan...yang nie pun jgn lama sangat..dlm 2 minit jer...angkat dan masukkan dlm mangkuk yang diisi dgn air+ais...supaya baby kailan tu tak terus masak dgn ada suhu panas yg masih ada dan warnanya kekal hijau dan fresh.....ops! lupa nk gitau...masa rebus tu...masukkan sedikit garam ye dlm air rebusan..
Caranya:

1. Kisarkan semua serai+bawang putih+bawang besar..
2. Gaulkan bersama ayam.
3. Tambahkan garam dan gula merah/STEVIA sesedap rasa....jgn masin sgt tau..n ada rasa manis2 tu yg sedap...mcm rasa satay la..
4. Perapkan 1-2 jam....nk perap semalaman pun boleh..
5. Masakkan ayam yang diperap tu dalam periuk sehingga kering airnya...sebab bila guna blender...opkos la kena tambah air..so...kita kena la keringkan air tu dulu ye...jangan lupa kacau balikkan ayam tu..
6. Pastu baru la dipanggang sehingga ada kesan garing tu...tak perlu lama2 sebab cepat jer masak bila kita dah keringkan airnya..saya guna magic pan..2-3 minit bleh masak dah....
7. Setelah selesai semuanya...letakla dalam pinggan dan hiasla ikut suka hati....tuangkan sos diatasnya.. CIY okay... create it yourself!

*** tak cerita pasal sos gravy tu sbb guna sos lada hitam yg dalam botol jer....sodap jugo!

SELAMAT MENORAI RESEPI DI ATAS!!
Guna pinggan putih...untuk menaikkan seri makanan 
Ada 2 pinggan sebab ada yang terpaksa ikut diet Atkins nih...eh2..dah dicubit ckit tu..kacau food presentation tul la...(bajet pic ni leh masuk food magazine...ha3)



UNTUK ATKINERS....MAKANLAH DENGAN RASA CINTA TANPA RASA BERSALAH....SEKIAN!


saya dah edit ckit pos ni....ada pembetulan..

ATKINERS : CARROT@LOBAK MERAH tu tak sesuai utk FASA 1 dan 2..tinggi carb tu..
bunga kobis tu pun kena amik dlm kuantiti yg perlu disukat.. 100g bunga kobis=5g carb.
untuk sos tu...kalau bleh buat sendiri la..sbb sos dlm botol ni opkos bahannya tinggi carb..

No comments:

Post a Comment